54. SPLITSKO LJETO

PROGRAM

NAGRADE

NAGRADE

SPONZORI

 


 

ONLINE PRODAJA ULAZNICA  

14. srpnja - 14. kolovoza 2008.

 

 

2008  2007  2006   2005  2004  2003   2002  2001  2000  1999  1998   1997  1996  1995  1994  1993  1992  1991  1990  1989  1998 

2008

54. splitsko ljeto

Nagrade Judita za najvrjednija umjetnička dostignuća 54. Splitskog ljeta, koje dodjeljuje generalni medijski pokrovitelj Festivala Slobodna Dalmacija ove su godine pripale Varaždinskom komornom orkestru i solistima Moniki Leskovar i Giovanniju Sollimi, te redatelju Januszu Kici.


Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije
Monika Leskovar i Giovanni Sollima


Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za glazbeni program 54. Splitskog ljeta u sastavu Mirko Krstičevi�, Joško Čelan i Ivana Tomi� Feri� dodjeluje nagradu Judita lista Slobodna Dalmacija VARAŽDINSKOM KOMORNOM ORKESTRU i solistima MONIKI LESKOVAR i GIOVANNIJU SOLLIMI. Prema mišljenju povjerenstva, koncert kojeg su priredili varaždinski glazbenici s gostima � violončelistima Leskovar i Sollimom - polučio je najveći uspjeh među glazbenim i glazbeno-scenskim događajima u sklopu 54. Splitskog ljeta, izdvajajući se zrelošću i puninom umjetničkog nadahnuća svih sudionika izvedbe.

Nastavljajući tradiciju komornog i orkestralnog muziciranja u Varaždinu, osobito jaku pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, Varaždinski komorni orkestar izrastao je u respektabilan ansambl izrazito visokih izvedbenih potencijala. Intenzitetom glazbeno-emocionalnog naboja i tehničke preciznosti, varaždinski su glazbenici i ovoga puta plijenili pozornost slušateljstva dobro odnjegovanom kvalitetom složna, jedinstvena muziciranja koja odaje visoki profesionalizam rada i umjetničke zrelosti. S jednakom agilnošću i bogatstvom zvukovnih i izražajnih gradacija anamblu su se pridružili solisti na violončelu, umjetnici sasvim nestandarna talenta � muziklano maštovita Monika Leskovar i energični i komunikativni Giovanni Sollima, podarivši nam svojim solističkim istupima pregršt snažnih emocija utkanih u cjelinu ostvarenja. S blagim naznakama scenskih i koreografskih efekata koji su osnažili ukupni dojam i atraktivnost izvedbe, pokazali su iznimnu uzajmanu usklađenost i sposobnost intuitivnog razumijevanja glazbe koja im omogućuje izravan pristup djelu. Kompaktna suigra dvaju solističkih glazbala, ponegdje gotovo združenih u neraskidivi zagrljaj, te njihovo sinhronizirano kretanje u bogatoj raznolikosti glazbenoga sadržaja bili su snažni poticaji orkestru u stvaranju skladne simbioze. Sabranim muziciranjem i izbalansiranošću tonskih odnosa, varaždinski ansambl iskazao je sposobnost punog uživljavanja u komorni stil stvorivši preduvjete autentičnom i slojevitom solističkom tumačenju kao specifičnom spletu snage i poetičnosti koji muziciranje Monike Leskovar i Giovannija Sollime čini tako punokrvnim i posebnim. Visoki umjetnički dosezi njihovih interpretacija u ozračju istinskog spiritualnog zajedništva s Varaždinskim komornim orkestrom, potaknuli su nas na otkrivanje onih najsuptilnijih glazbenih vrijednosti i spoznaja što ostavljaju duboko urezan trag u svijesti slušateljstva.
 


Judita - dramska
nagrada Slobodne Dalmacije
Janusz kica


Ocjenjivačko povjerenstvo za dramski program u sastavu Arijana Čulina, Vojko Mirkovi� i Siniša Kekez Juditu je odlučilo dodijeliti redatelju JANUSZU KICI.

Nagradu “Judita� dnevnika Slobodna Dalmacija za ostvarenje u dramskom programu 54. splitskog ljeta Ocjenjivačko povjerenstvo za dramski program u sastavu Arijana Čulina, Vojko Mirkovi� i Siniša Kekez dodjeljuje poljskom redatelju Januszu Kici za režiju drame “Na ljetovanju� Maksima Gorkoga, prvi put izvedene 9. kolovoza u parku vile “Dalmacija�.
Drama Maksima Gorkoga o jalovosti ruskog građanstva uoči revolucije iz 1905. godine napisana je kao groteskna panorama lica u bezuspješnoj potrazi za smislom života. Taj panoptikum iskoristio je Janusz Kica da u neurednu čistinu usred parka uredi svoju anasambl predstavu izjednačene glume, s vrlo preciznim odnosima među likovima i s vrlo pokretnom mizanscenom, koja je u igru napajala energijom, što je toliko nedostajala osobama na ljetovanju u toj ruskoj dramskoj priči.

Ova predstava zorno je naglasila činjenicu da sloboda bez poduzetne akcije završava u nemoćnom govorenju, da se tada sama supstanca života troši uzalud, što je i tema naših dana.
 

2007

53. splitsko ljeto


Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije
Katarina Livljani� i ansambl Dialogos


Žiri u sastavu Ivana Tomi� Feri�, Mirko Krstičevi� i Joško Čelan, dodjeluje nagradu Judita lista Slobodna Dalmacija muzikologinji i pjevačici KATARINI LIVLJANI� i članovima ansambla DIALOGOS za izvedbu glazbene monodrame Judita.

Glazbeno-scenska izvedba Judite prema tekstu Marka Marulića a u rekonstrukciji Katarine Livljani� i članova ansmbla Dialogos polučila je nesumnjivo najveći uspjeh među raznorodnim glazbenim i glazbeno-scenskim događajima u sklopu 53. Splitskog ljeta. Biblijska pripovijest o Juditi inspirirala je Katarinu Livljani�, hrvatsku muzikologinju, pjevačicu i stručnjakinju za srednjovjekovnu glazbu, na osobnu rekonstrukciju ove svevremenske priče i njeno preoblikovanje u suvremeni kazališni kontekst. Zrelošću i puninom svojega umjetničkog nadahnuća duboko je uronila u mistični svijet Marulićeva izvornika oplemenivši ga glazbom iz prebogate riznice dalmatinske i talijanske glagoljaške i gregorijanske glazbene baštine. Potaknuta slušanjem narativnih dalmatinskih napjeva i iščitavanjem srednjovjekovnih hrvatskih prenja, Katarina Livljani� upustila se u nimalo jednostavan i iznimno odgovoran poduhvat pronalaženja glazbene građe srođene s unutarnjom strukturom Marulićeva teksta da bi na tragu tradicije oblikovala novo. Izborom i povezivanjem tekstualnih i glazbenih fragmenata, te vrhunskom vokalnom i scenskom izvedbom u kompaktnoj suigri s vrsnim instrumentalistima Albrechtom Maurerom i Norbertom Rodenkirchenom, Katarina Livljani� potvrdila je snagu svoje stvaralačke imaginacije i znanstveničke predanosti. Ovo kompleksno i nadasve vrijedno glazbeno-scensko ostvarenje rezultat je njenih višegodišnjih pregnuća i jedinstvene prakse povezivanja novih muzikoloških istraživanja s inovativnim interpretacijama. Sve te osobine učinile su uprizorenje Judite Katarine Livljani� ekskluzivnim glazbenim i kulturološkim zbivanjem postavljajući visoku razinu kriterija i izdvajajući se u cjelini ponuđenog glazbenog programa.
 

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije 


Ocjenjivački sud za dramski program koji je radio u sastavu Zoja Odak, glumica, predsjednica žirija, dr Slobodan Prosperov Novak, profesor i Jasen Boko, kazališni kritičar nagradu Judita za najbolje ostvarenje u Dramskom programu 53. Splitskog ljeta dodijelio je:
 
GLUMAČKOM ANSAMBLU PREDSTAVE LIBAR O' LIBRA MARKA UVODIĆA SPLIĆANINA
 
U blijedom dramskom programu Splitskog ljeta kao izrazita scenska vrijednost izdvojila se glumačka igra cjelokupnog dramskog ansambla u novoj adaptaciji Libra Marka Uvodića izvedenoj u stražnjem dvorištu splitskog HNK. Od Ratka Glavine kao oca obitelji, njegovih kćeri u interpretacijama Lane Bari�, Jasmine Žiljak i Nives Ivankovi�, preko Tajane Jovanovi�, Ksenije Prohaske, Vicka Bilandžića, Roberta Kurbaše, Snježane Sinovči� Šiškov, pa sve do Nenada Srdelića, Nikole Ivoševića, Ilije Zovka, Silvane Stani� i Ante Čede Martinića, taj je ansambl odisao kolektivnim duhom starog Splita i glumačkom sigurnošću koja je cijelu dramu činila uvjerljivom. Ansambl koji je na sceni znao sigurno ploviti po nostalgičnoj kulturnoj baštini grada koja u sukobu s novim vremenom polako gubi svoju urbanost, bio je umjetnički uvjerljiv čak i kad je cijela priča klizila prema patetici. Splitski su glumci i u ovoj interpretaciji jo� jednom pokazali svoju kvalitetu i dokazali individualnost i u kolektivnoj igri. Stoga, jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda zaslužuju nagradu Judita za najbolje dramsko ostvarenje Splitskog ljeta.
 

2006

52. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije


Larry Zappia

Lary Zappia uspio je Hamleta iz Mrduše Donje Ive Brešana, antologijski komad hrvatske dramatike dvadesetoga stoljeća, transponirati iz komunizma u suvremeno tranzicijsko vrijeme i komprimirati ga u izvedbu koja je grotesknu  tragediju socijalističkih vremena pretvorila u grotesknu komediju otužne današnjice. Hamlet koji je u Hrvatskoj pomogao rušiti komunizam zaživio je tako i u novom vremenu u ovoj suvremenoj i iznimno dinamičnoj interpretaciji, s nizom ujednačenih glumačkih kreacija vođenih sigurnom redateljskom rukom. Rije� je o scenskom čitanju koje podsjeća da protiv primitivizma na ovom prostoru nažalost i dalje nema lijeka.
Umjetnički iznimno uspjela produkcija riječkog HKD teatra tako je potvrdila da nema mrtvih tekstova ve� samo redatelja nesposobnih da ih revitaliziraju i da se i malim financijskim sredstvima može raditi veliki teatar koji korenspondira sa svojim vremenom.
Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Zoja Odak, glumica, predsjednica: Jakša Fiamengo, novinar; Jasen Boko, dramaturg i kazališni kritičar

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije


Goran Tudor i Ivan Bato�

Gordan Tudor, saksofonist i Ivan Bato�, pijanist ostvarili su najcjelovitiji koncert 52. spliskog ljeta. Snažnim umjetničkim izričajem p(r)obudili su senziblitet svojih brojnih slušatelja i dosegli vrhunac koncertnog programa. Visokom postignuću posebnu ćar daje mladenačka dob uigranog, a vrlo zrelog i stvaralački ponesenog dua. Ne krijemo ponos i ushićenje što su ovogodišnji laureati djeca našega grada ponikla iz bogatog rasadnika umjetničkih talenata što strukture moraju prepoznati i dati priliku njihova daljnjeg umjetničkog življenja upravo ovdje.

Judita - plesna nagrada Slobodne Dalmacije


Magnum

Almira Osmanovi�, ravnateljica baleta HNK Split, Rami Be’er, koreograf premijere Magnum i Baletni ansambl HNK Split darovali su nemjerljivi prinos 52. Splitskom ljetu začuđujuće uspjelom predstavom koja je okrunila sva zamjetna i plodonosna nastojanja baleta splitskoga kazališta. Umjetnički zanos kojega je Almira Osmanovi� udahnula mladom i darovitom ansamblu prepoznao se odmah i od početnog impulsa rastao i bujao, vratio brojne ljubitelje baleta u kazalište, ali i stvorio nove, darujući svima nam potrebnu okrijepu optimizmom, radošću i gorećom stvaralačkom energijom. "Magnum" svakako zaslužuje daljnji život na splitskoj pozornici kako bismo i s onim poklonicima baleta koji nisu nazočili njegovoj nadahnutoj ali jedinoj ovoljetnoj izvedbi, dijelili snažne dojmove koje pohranjuje ova u svemu jedinstvena predstava.
Ocjenjivački sud (za glazbeni i plesni program) radio je u sastavu: Tatjana Alajbeg, Ivana Tomi� Feri�, Gordan Sladoljev, profesori

2005

51. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije


Samozatajna a sveprisutna Alma Prica 

"U predstavi koja je obilježila dramski program Splitskog ljeta dominirala je Alma Prica svojom kreacijom Hannah Jelkes... Alma Prica bila je glumački samozatajna i emotivno prigušena, a opet sveprisutna na sceni. Ona je uspravna na socijalnom dnu kojega dijeli s ostalim marginalcima ove drame i spremna na životno odricanje, ali ne i servilnu poniznost. Alma Prica zračila je mirom superiornog ovladavanja svojom ulogom i njezinim kontekstom."

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije


Nemjerljivost prinosa mo Pavla Dešpalja

U dramskom oratoriju kojim je otvoreno 51. Splitsko ljeto prinos maestra Pavla Dešpalja je nemjerljiv. Znalačkim intervencijama u sam izvornik, te studioznom pripremom i ostvarenjem same izvedbe vrijednom je djelu (a njegov je značaj osobit kako za povijest hrvatske glazbe, tako i za grad Split) udahnuo nov život. (...) Maestrovi napori, čiji je rad ve� godinama vezan i za Split, dio su iznimnog mara u otkrivanju, njegovanju i promicanju hrvatske umjetničke glazbene baštine.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

"Nagradu na području dramskog programa žiri dodjeljuje glumici Almi Prici za osobitu i senzualnu interpretaciju Hannah Jelkes u drami Tennessee Williamsa 'No� Iguane' u režiji Janusza Kice. Obrazloženje: "Alma Prica je krajnje uvjerljivo i s mjerom interpretirala lik osobe potisnutih osjećaja, dodavši neobičan mir ovome djelu naglašenih tenzija."

Peristil -  nagrada Jutarnjeg lista
za glazbeno scensko ostvarenje

"Nagradu na području glazbeno-plesnog izričaja, žiri Jutarnjeg lista, dodjeljuje plesnoj predstavi Daïssa - istočno od raja uz obrazloženje da su iznimnom dojmu podjednako pridonijeli koreografska imaginacija i svježina Staše Zurovca, kao i zadivljujuća energija i entuzijazam baletnog ansambla splitskog HNK-a."

2004

50. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Zoja Odak - "iznimno bogat spoj 
vanjskoga i unutrašnjega"

Poznata je nesklonost svakog žirija da jednoj osobi dva puta dodjeljuje isto priznanje. No, žiri Slobodne Dalmacije očito nije imao kud: Zoja Odak po drugi put dobitnica je  Judite. Prvu je osvojila za ulogu Irine Arkadine Nikolajeve  u Čehovljevom Galebu 1998. godine, a ovogodišnju za ulogu Antigone, u predstavi Antigona, kraljica u Tebi Tonča Petrasova Marovića, a u režiji Matka Raguža. I to dovoljno govori za sebe.

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

Ivan Repuši� -  "zna potaknuti izvođačko 
tijelo na visoke uzlete"

Usprkos ovogodišnjoj premijernoj Normi, i usprkos velikom broju inozemnih solista u glazbenom dijelu programa, glazbenu je Juditu ipak odnio mladi dirigent Ivan Repuši�. Njegovo savjesno i studiozno pripremanje lani premijerno postavljenog Nabucca, do te je mjere podiglo predstavu da je ona zaživjela posve novim duhom kojega je Repuši� uspješno prenio na cjelukupni ansambl.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Antigona - "izuzetno smišljena i s vrlo 
mnogo ukusa provedena režija"

Antigona, kraljica u Tebi i od strane žirija Jutarnjeg lista primijećena je kao predstava koja je snažno odjeknula i od ostatka produkcije odlijepila se za onaj bitan korak kad golemi trud svih aktera dobije takve obrise da iz predstave isijava duh zajedništva i sabranosti oko ključnih silnica predstave, koje onda lako prelaze i na publiku i na one koji stručno procjenjuju dosege kazališnih činova.

Peristil -  nagrada Jutarnjeg lista
za glazbeno scensko ostvarenje

ScreenSaver - "do savršenstva uigrani ansambl KCDC"

Kad su se 1999. na 45. Splitskom ljetu po prvi put pojavili Rami Be'er i njegov Kibbutz Contemporary Dance Company protutnjali su svojom Aide Memoire poput groma, ostavivši svoje domaćine impresioniranim umjetničkom i tehničkom razinom svoje produkcije. Zato je nagrada njihovom Screensaveru možda i pravedna naknada za činjenicu da su izvedbeno jo� moćniji, a njihova sinteza glazbe, pokreta i koreografske promišljenosti upravo uzorna.

2003

49. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Ratko Glavina u Machiavellijevoj Mandragoli ostvario je iznimno glumačko ostvarenje 

Ratko Glavina kao Messer Nicia u Machiavellijevoj Mandragoli ostvario je iznimno glumačko ostvarenje kojim je unutar veselih i rugalačkih tonova Machiavellijeve komedije znao pronaći duboku tragiku ljudskog postojanja. Kao naivni Nicia, glavna žrtva svih komediografskih spletki u Mandragoli, Glavina je našao pravu notu naivnosti koja neće biti banalna, ostajući pri tom komediografski zaigran.

Judita - glazbena nagrada Slobodne DalmacijeNi raspjevani zbor premijernog Nabucca
nije uspio impresionirati strogi žiri
Slobodne Dalmacije

"Generalni izostanak impresije u opernom segmentu, kao i distinktivna promišljanja o estetskoj kvaliteti i uistinu zavidnoj razini muziciranja pojedinih glazbenika predstavljenih koncertnim kreacijama, razlogom su neusuglašenosti stavova u pogledu najsveobuhvatnijeg i najcjelovitijeg umjetničkog ostvarenja unutar ponuđenog glazbenog programa, odnosno nedodjeljivanja prestižne nagrade Judita."

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

"Glumački ansambl Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora (Milada Kalezi�, Tadej To�, Pia Zemlji� i Peter Boštjanči�) pokazao se u sigurnosti i čistoći izvedbe više nego doraslim tekstu Nickyja Silvera, bizarnoj crnoj komediji o disfunkcionalnoj obitelji, a redatelj predstave Samo Strelec rizični je tekst postavio hrabro i inteligentno, bez kompromisa..."

Peristil -  nagrada Jutarnjeg lista
za glazbeno scensko ostvarenje

"Ova je godina označila renesansu baletnoga ansambla splitskoga HNK. Jedina plesna premijera na Splitskome ljetu, triptih sastavljen od jednakovrijednih dijelova - Bogovi nisu ljuti i Daj, daj našega koreografa Staše Zurovca, te Leptira Izraelca Ramija Be'era, tu je transformaciju pokazala na najbolji način, a predani rad i entuzijazam Almire Osmanovi�... došao je do punoga izraza na Splitskome ljetu."

2002  

48. splitsko ljeto

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

VARDAN MAMIKONIAN - francuski pijanist armenskog podrijetla za glazbeni recital izveden u HNK Split 07. kolovoza 2002. nagrađen je glazbenom nagradom Judita.
Žiri je smatrao da se među raznorodnim glazbenim i glazbeno-scenskim događanjima, taj koncert  izdvojio nadmoćnom glazbenom kvalitetom, postavljajući time razinu kriterija za cjelokupna glazbena događanja vrlo visoko.

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Izrazito usredotočena na zornosti ispunjene gotovo metafizičkom dinamičnošću, predstava IME RUŽE -  nastala prema romanu Umberta Eca, u režiji Matjaža Bergera i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane -  ocijenjena je kao u cjelini najbolje ostvarenje u dramskom dijelu programa 48. splitskog ljeta. (opširnije)

Peristil - glazbena nagrada Jutarnjeg lista

Mladi ansambl TALICH KOMORNI ORKESTAR iz Češke pod vodstvom izraelskog violinista Shlome Mintza za koncert priređen na 48. splitskom ljetu nagrađen je za iznimno zrelo i stilski dotjerano muziciranje, kako u izvođenju stare, tako i u interpretacijama glazbe 20. stoljeća. (opširnije)

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Za scenografije u premijernim naslovima 48. splitskog ljeta, drami  Roberto Zucco B. M. Koltesa u režiji Ivana Popovskog i operi I. Stravinskog: Oedipus Rex - Simfonija psalama u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem Nikše Bareze, mlada scenografkinja VESNA REŽI� - nagrađena je za krecije izrazitog autorskog pečata koje su istodobno posve prikladne duhu spomenutih predstava. (opširnije)

HT
hrvatski telekom

nagrada generalnog pokrovitelja 48. splitskog ljeta

Premijerno postavljajući na 48. splitskom ljetu čuveni Koltesov tekst ROBERTO ZUCCO, redatelj IVAN POPOVSKI svojim je osebujnim  i snažnim rukopisom ostvario polifonu sliku iščašene suvremenosti - istovremeno lirski lijepe i zločinački okrutne, što je cjelokupnom glumačkom ansamblu dalo priliku za nadahnute kreacije. (opširnije)

2001   

47. splitsko ljeto

 

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

IVICA ČIKE� - bas, pjevačko ime u usponu i na hrvatskim pozornicama i izvan njih, za ostvarenu naslovnu ulogu u hrvatskoj praizvedbi Verdijeve opere 'Attila' na 47. splitskom ljetu (dirigent: Nikša Bareza; redatelj: Ozren Prohi� - 14. 07. 2001.) i basovsku solističku dionicu u Verdijevu 'Requiemu' (dirigent: Nikša Bareza - 29. 07. 2001.) polučio je sve pohvale kritike i glazbenu nagradu Judita. 

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Visoka razina umjetničke produkcije SLOVENSKOG MLADINSKOG GLEDALIŠČA došla je do punog izražaja i u njihovom gostovanju na 47. splitskom ljetu s predstavom TRI SESTRE Antona Pavloviča Čehova, Za nadahnutu izvedbu u Podrumima Dioklecijanove palače cjelokupni dramski ansambl SMG-a i redatelj Tomi Janeži� nagrađeni su dramskom Juditom.

Peristil - glazbena nagrada Jutarnjeg lista

Osebujna interpretativna snaga i tehnički virtuozitet pijanista NIKICE LESIĆA nailaze na nepodijeljena priznanja publike i kritike, a mladi pijanist svojim je klavirskim recitalom glazbe 20. stoljeća u
Vestibulu na Peristilu, skrenuo na sebe pažnju kao na glazbenog posvećenika koji i kroz labirinte najzamršenijih partitura prohodi s iznimnom lakoćom, a nju očigledno crpi iz same unutrašnje biti glazbe, a ne tek u pukoj potrazi za vanjskim efektom.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Smjelo redateljsko posezanje Ivice Buljana za Senecinim EDIPOM, iznimno uspjelo ambijentalno lociranje projekta i  međusobno snažno prožimanje dramskih i glazbenih motiva u realizaciji predstave, učinili su da ona bude visoko vrednovana ne samo na 47. splitskom ljetu kad se praizvedbeno pojavila nego i na brojnim međunarodnim festivalima na kojima je kasnije prikazivana.

2000   

46. splitsko ljeto

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

Hrvatska nije velika zemlja, ali je zemlja bogate glazbene tradicije. Ipak, kad se dogodi tako sretan spoj koji uvažava brojne povijesne glazbene slojeve nacionalnog naslijeđa i suvereno vladanje modernim glazbenim tokovima kakav se  dogodio u skladanju JUDITE Frane Paraća - onda se s punim pravom može reći da je jedan narod dobio svoju novu nacionalnu operu, koja je na praizvedbi  14. 07. 2000. pobrala tek prve u nizu nagrada koje su uslijedile. Vrhunsku izvedbu ansambl HNK Split ostvario je pod vodstvom dirigenta Nikše Bareze i redatelja Petra Selema.

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Po tko zna koji put u autorskom radu prepunom nagrada i priznanja, dogodilo se da je ZORAN MIHANOVI� - dizajner svjetla, prepoznat kao autor koji uvijek daje više nego što se od njega traži, ili više nego što je uopće moguće očekivati. No, igra boja i svjetla u funkciji dramaturgije na premijeri Sofoklove ANTIGONE u režiji Paola Magellija, ocijenjena je kao samo jo� jedan u nizu blistavih radova ovog samozatajnog umjetnika.

Peristil - glazbena nagrada Jutarnjeg lista

FRANO PARA� - suviše je poznat suvremeni hrvatski skladatelj, da bi bilo kakva nagrađivanja bitno mijenjala sliku o njegovoj važnosti i značenju za hrvatsku glazbu u posljednjim desetljećima dvadesetoga stoljeća. No, svejedno je partitura Judite zahvaljujući iznimno snažnim i zvučnim i dramskim slikama, bila tako jakim poticajem cijelom izvođačkom ansamblu i autorskom timu da je prave ovacije doživjela ne samo na praizvedbi u Splitu nego i godinu kasnije na Zagrebačkom biennaleu.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Od časa kad su nastale kao dramski tekst FILIPA ŠOVAGOVIĆA, za PTIČICE nije bilo dileme. Sve se u toj predstavi posložilo tako da je rijetko koji njezin akter nakon prvonagrađenog Šovagovića na Splitskom ljetu 2000. godine ostao bez nekog priznanja. No, nesumnjivo najviše zaslužila ih je sama predstava u režiji Paola Magellija. Jer, ona je pobjeđivala i gostovala na nekoliko nacionalnih i međunarodnih festivala, prevedena je i izvođena na nekoliko jezika i 2003. godine jo� uvijek se nalazi na repertoaru Splitskog ljeta kao kultna predstava HNK Split.

1999   

45. splitsko ljeto

 

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

Mezzosopranistica ZLATOMIRA NIKOLOVA - bugarska pjevačica stalno prisutna na scenama Slovenije, Francuske, Njemačke... ve� dulje od desetljeća na Peristilu oduševljava ulogama Amneris u Aidi ili Fenene u Nabuccu, a glazbenu Juditu zaslužila je u svom jubilarnom, desetom pojavljivanju na 45. Splitskom ljetu pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića i u režiji Petra Selema

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Slovensko Mladinsko Gledališče iz Ljubljane gotovo da možemo smatrati ansamblom ili teatrom "pretplaćenim" na nagrade na "Splitskom ljetu". 1999. godine dramsku Juditu oni su na 45. splitskom ljetu odnijeli za predstavu ZADATAK (NALOGA) u režiji Eduarda Milera, kao što su je 2001. izborili za Čehovljeve Tri sestre ili 2002. za IME RUŽE. Očito je, dakle, da tu nije rije� ni o kakvom trenutnom spoju sretnih okolnosti, nego o takvoj produkcijskoj razini SMG-a, koja stalno iznova dobiva zasluženu pozornost.

1998   

44. splitsko ljeto

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

SEVILJSKI BRIJA� G. Rossinija, ve� redateljskim izborom Želimira Oreškovića rijetko korištenog prostora Severove ulice osigurala je sebi vizualnu atraktivnost, ali je najviši domet dostigla isticanjem zavodljive maštovitosti glazbenog idioma, za što glavne zasluge pripadaju dirigentu Nikši Barezi. Upravo to je i presudilo da je predstava ocijenjena najuspješnijim glazbenim događajem 44. splitskog ljeta.

 
ugg boots Nike Air Max nike air max shoes nike dunk nike shoes nike north face jackets north face jacket north face north face outlet north face north face jackets north face outlet north face women north face north face sale karen millen outlet roger vivier outlet moncler jackets moncler doudoune karen millen clothing coach outlet bags coach outlet handbags ferragamo shoes moncler outlet karen millen dresses michael kors watches monster beats outlet north face jackets north face jackets north face jackets abercrombie outlet moncler doudoune moncler jacken paul smith paul smith paul smith sale peak nike shoes asics tods puma puma shoes puma radii radii footwear polo monster beats sale beats by dre north face jackets karen millen sale abercrombie sale scarpe hogan timberland boots timberland boots abercrombie adidas babyliss iron bikkembergs birkenstock cartier dsquared ghd karen millen sale monster beats sale shox north face moncler clothing timberland boots tory burch rolex asics gel ferragamo handbag gucci karen millen dresses louis vuitton mbt dre beats monster beats headphones north face prada puma spyder outlet chanel tory burch supra supra shoes north face jacket the north face timberland boots cheap timberland boots timberland sale timberland sale timberland outlet timberland timberland outlet timberland sale timberland outlet timberland outlet north face online tods tods shoes tods tods dolce gabbana ed hardy headphones headphones herve leger christian louboutin north face lacoste tory burch tory burch tory burch karen millen dresses karen millen clothing timberland sale timberland outlet vibram rolex watches