48. splitsko ljeto – festivalske nagrade

JUDITA 'SLOBODNE DALMACIJE' ZA GLAZBENI DIO PROGRAMA

Žiri u sastavu Zrinka Matić, Vojko Mirković i Ivana Tomić Ferić, dodjeljuje nagradu Judita lista Slobodna Dalmacija pijanistu Vardanu Mamikonianu za najbolje ostvarenje u glazbenom dijelu programa 48. Splitskog ljeta.

OBRAZLOŽENJE:
Pijanistički recital francusko-armenskog pijanista bio je nesumnjivo glazbeni vrhunac ovog Splitskog ljeta. Među raznorodnim glazbenim i glazbeno-scenskim događanjima, koncert Vardana Mamikoniana izdvojio se nadmoćnom glazbenom kvalitetom. Svjetska razina Mamikonianova pijanizma i originalna interpretacija ostvaruju jedinstven umjetnički domet na ovom Splitskom ljetu, postavljajući time razinu kriterija za cjelokupna glazbena događanja vrlo visoko.

            Vrhunsko vladanje pijanističkom tehnikom Vardanu Mamikonianu osigurava suveren pristup raznovrsnoj literaturi za glasovir. Njegova zrela i izrađena glazbena inteligencija prožima se umjetničkom spontanošću, zbog čega skladba u njegovim rukama oživljava na nov i jedinstven način, vođena istinskom glazbenom logikom koju s iznenađenjem ali i priznavanjem pratimo tijekom izvedbe. Jedinstvena umjetnička osobnost Vardana Mamikoniana, snažna i potpuno prirodna, neopterećena je glazbenim trendovima, a ono što je najvažnije u njegovom nastupu je lakoća kojom svoje oduševljenje za glazbu uspijeva prenijeti na one koji ga slušaju. Upravo ova osobina izvođačke neposrednosti ponijela je nagradu Judita, a u nadi da se ta osobina istakne kao nešto najvrednije u umjetničkoj komunikaciji. Uzajamnim osluškivanjem između publike i izvođača, ostvarena je izvorna ideja koncerta, a na toj razini glazbene komunikacije nastup Vardana Mamikoniana bio je jedinstven u glazbenom dijelu programa 48. splitskog ljeta.

 

JUDITA 'SLOBODNE DALMACIJE' ZA DRAMSKI DIO PROGRAMA

Ocjenjivački sud u sastavu Dr. Anatolij Kudrjavcev (predsjednik), Jakša Fiamengo i Jasen Boko nagradu dodjeljuje za predstavu u cjelini predstavi Ime ruže u izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i režiji Matjaža Bergera

OBRAZLOŽENJE:

Ime ruže Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, nastalo po istoimenom romanu Umberta Eca kao da uz pomoć duboko proučenih prastarih modela obilazi područja kaosa najnovije povijesti i surove sadašnjosti. Prividna bića susreću se i sukobljuju kao posljedice, a ne kao uzroci, i to je nekakav obredni skup pojavnosti koje svojom tobožnjom tjelesnošću zastupaju apsurd. Izvedba slovenskih scenskih umjetnika posjeduje izuzetnu moć sustavnosti. Ona je izrazito usredotočena na zornosti ispunjene gotovo metafizičkom dinamičnošću. Redatelj Matjaž Berger pokazao je izuzetnu domišljatost u izboru spomenutih zornosti, tako da je predstava neprekidno zasipana napetošću koja se ne da odrediti, a i gluma je u ovoj predstavi ostvarila rijetko viđeno kreativno zajedništvo. Pokazalo se kako je svatko u tom brojnom, profinjenom ansamblu, bio u stanju kretati se svojom tajanstvenom stazom, ali ipak se i te kako uočavala zajednička želja nekoga mitskog spajanja u svijet izvan fizičkih ograničenja. Riječ je o predstavi koja je od početka do kraja pokazivala znake transcendiranja i dodirivanja neizrecivoga.

 

Žiri Jutarnjeg lista u sastavu: Ivan Bura – fotograf, Branimir Rakić - glumac lutkarskog kazališta Split, Slaven Raos - foto-dizajner i diplomirani scenograf, Ana Benić - studentica Glazbene akademije Zagreb, Lada Bonacci - studentica glume na ADU Zagreb odlučio je:

nagradu "Peristil" za najUSPJEŠNIJE UMJETNIČKO DOSTIGNUĆE MLADIH UMJETNIKA U GLAZBENOM programu Splitskog ljeta dodIjelitI TALICH KOMORNOM ORKESTRU iz Češke koji je održao koncert zajedno s dirigentom i violinistom SHLOMO MINTZOM. TALICH KOMORNI ORKESTAR koji je sastavljen od glazbenika mlađe generacije pokazao je iznimnu izvođačku zrelost, ritmičku i intonativnu preciznost te stilsku dorađenost. U solističkim dIjelovima vođe dionica pokazali su izniman virtuozitet. Između ostalog se mora spomenutI zahtjevan i dobar odabir programa te njihova predanost i entuzijazam pri radu.

nagradu "Peristil" za najUSPJEŠNIJE UMJETNIČKO DOSTIGNUĆE MLADIH UMJETNIKA U  DRAMI dodjeljuje se VESNI REŽIĆ za scenografije u operi "OEDIPUS REX" i drami "ROBERTO ZUCCO". Vesna Režić je u operi "OEDIPUS REX" izradila scenografiju koja se savršeno uklapa u radnju opere te ostale tehničke dijelove poput kostima i rasvjete. Scenografija Vesne Režić fino nam je prikazala hladnoću i okrutnost svijeta u kojem se radnja događa. Što se tiče njenog rada na ROBERTU ZUCCU odlično je na scenu prenijela zamisao redatelja Ivana Popovskog o jednom potpuno raspadnutom svijetu u kojem se svi boje pogledati oko sebe. Scenografija nam je dala priliku da se odmaknemo od same kvadratičnosti pozornice i jednostavno krenemo u šetnju kroz događaje.

 

Nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje na 48. splitskom ljetu Hrvatski telekom dodjeljuje redatelju IVANU POPOVSKOM za režiju predstave "Roberto Zucco" Barnard-Marie Koltesa.

Ivan Popovski ovom predstavom ostvario je sliku iščašene suvremenosti - istovremeno lirski lijepe i zločinački okrutne. ROBERTO ZUCCO je predstava koja pokazuje osebujan redateljski rukopis.