54. SPLITSKO LJETO

PROGRAM

NAGRADE

NAGRADE

SPONZORI

 


 

ONLINE PRODAJA ULAZNICA  

14. srpnja - 14. kolovoza 2008.

 

 

ZVUCI MEDITERANA

Daniele di Bonaventura - bandoneon,
Elvis Stanić - gitara
Renato Švorinić - bas
Jadran Dulčić Čićo - bubnjevi

Tvrđava Gripe, 22. srpnja 2008. u 21h


Program:

Daniele di Bonaventura: La mia terra, La caccai, Spiro, Litania, Cosi lantano cosi vicino
E. Stanić: Silent Voices ("Bolja strana svijeta"), Kisha, Harvard St. (Samba Mediterranea"), Bayloon / Balun (trad. istarska), South Wind / Jugo ("Terra Sacra") Jute san se zajubi (narodna - R. Švorinić - J. Karuza), Evo san ti doša (narodna - R. Švorinić), Zelenu granu s tugom žuta voća (Z. Runjić), Kod Lepanta sunce moje (Lj. Stipišić - R. Švorinić)
 

Projekt "Zvuci Mediterana" zamišljen je kao glazbeno okupljanje umjetnika triju regija koje se nalaze na jadranskoj obali: Marche - Italija, te Dalmacija i Istra - Hrvatska. Naravno, na suradnju ih ne upućuje samo geografska bliskost i silnice koje proizlaze iz obitavanja u sličnom podneblju, nego, prije svega slični glazbeni senzibiliteti.
Unutar projekta "Zvuci mediterana" četvorica glazbenika predstavit će nam, u svojoj obradi, niz tradicionalnih kompozicija iz regija iz kojih dolaze, te također brojne vlastite autorske skladbe pisane upravo za ovaj ansambl. Projekt će započeti koncertom na Zadarskom kazališnom ljetu 21. srpnja 2008.; nastavit će se na Splitskom ljetu, 22. srpnja, a potom će umjetnike ugostiti i Jazz festival u Malom Lošinju 25. srpnja 2008.

Daniele di Bonaventura jedan je od najboljih talijanskih harmonikaša i svirača bandoneona. Nastupao je s najvećim imenima svjetske glazbene scene kao što su Dino Saluzzi, Paolo Fresu, Enrico Rava i drugi. Nakon završetka studija komozicije na glazbenom konzervatoriju u Rimu nastupa diljem Europe, djeluje kao skladatelj, a svoje skladbe izvodi i sa filharmonijskim orkestrima Italije. Njegov skladateljski rad sretan je spoj klasike, jazza i talijanske suvremene glazbe.
Jedinstven izričaj i osebujni glazbeni ekspresionizam značajka su ovog vrhunskog umjetnika.

Elvis Stanić jedan je od najboljih hrvatskih suvremenih jazz-fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagrađivaniji jazz skladatelj novije generacije. kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić...) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky, John Thomas...). kao glazbeni autor djeluje i u hrvatskim kazalištima te sa svojim ansamblom nastupa na domaćim i inozemnim jazz festivalima.

Renato Švorinić i Jadran Dučić Čićo osnivači su i ujedno članovi poznatog jazz banda Black coffee. Svojim projektom "Glasovi Dalmacije" u posljednje su četiri godine nastupali na svim relevantnim etno i jazz festivalima u regiji. Isto tako, dobitnici su prestižne diskografske nagrade Porin u nekoliko navrata. Obojica nastupaju u raznim all-star postavama i sviraju s inozemnim glazbenicima kao što su Miles Griffith, George Makintoi, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D Amato, Primož Grašič, Tammy Mccann i drugi.