54. SPLITSKO LJETO

PROGRAM

NAGRADE

NAGRADE

SPONZORI

 


 

ONLINE PRODAJA ULAZNICA  

14. srpnja - 14. kolovoza 2008.

 

 

Stipe Nobilo
akademski slikar

Palača Milesi / Galerija Kula, 14. srpnja 2008. u 19:30, Otvoreno do 31. srpnja

Mediteransko ozračje otoka Korčule kao ishodište i poticaj Nobilova slikarstva
Upravo u tom krajoliku on traži iskonsku povezanost čovjeka i podneblja. Ova se činjenica otvara kao neiscrpna tema njegova slikarstva, jasno zrcaleći kroz formu i kompoziciju, boju i ikonografiju, arhetipski predložak Zavičaja. I topološki i tipološki u krajoliku slikar, rastvarajući i razgrćući kroz bogatstvo motiva, hoće prodrijeti u njegove metafizičke prostore. Opsesivnost krajolikom u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti poznajemo danas u djelima Šimunovića i Glighke; no, Nobilo nije krenuo tim putem, ekstrahirajući predložak na znak i simbol već otvara Suncu žarku paletu, baštineći iskustvo dubrovačkoga likovnoga kruga ili pak velikog Murtićevog majstorstva. Čvrsto "usidren" ne samo u svoju temu, već i klasične likovne vrijednosti, Nobilovo će slikarstvo upravo na ovom naznačenom tragu također biti bitan čimbenik i jednako čvrst graditelj te iste baštine. (Iz teksta Milana Bešlića)
Ili, kako kaže Barbara Vujanović "Nobilove slike nisu govorenje napamet ili suhi prikaz činjenica, one su iskaz iskrena divljenja i, što je važnije, razumijevanja mediteranskog zavičaja."

Stipe Nobilo rođen je 1945. u Lumbardi na otoku Korčuli. Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu u klasi prof. Ante Kaštelančića. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1971. god. u klasi prof. Šime Perića.