53. SPLITSKO LJETO

PROGRAM

NAGRADE

ULAZNICE

SPONZORI

53RD SPLIT SUMMER FESTIVAL

PROGRAMME

AWARDS

TICKETS

SPONSORS

 

 

2007  2006   2005  2004  2003   2002  2001  2000  1999  1998   1997  1996  1995  1994  1993  1992  1991  1990  1989  1998 

2007

53. splitsko ljeto

Nagrade Judita za najvrjednija umjetnička dostignuća 53. Splitskog ljeta, koje dodjeljuje generalni medijski pokrovitelj Festivala Slobodna Dalmacija ove su godine pripale Katarini Livljanić i glumačkom ansamblu predstave Libar o' Libra Marka Uvodića Splićanina.


Judita
- glazbena nagrada Slobodne Dalmacije
Katarina Livljanić i ansambl Dialogos


Žiri u sastavu Ivana Tomić Ferić, Mirko Krstičević i Joško Čelan, dodjeluje nagradu Judita lista Slobodna Dalmacija muzikologinji i pjevačici KATARINI LIVLJANIĆ i članovima ansambla DIALOGOS za izvedbu glazbene monodrame Judita.

Glazbeno-scenska izvedba Judite prema tekstu Marka Marulića a u rekonstrukciji Katarine Livljanić i članova ansmbla Dialogos polučila je nesumnjivo najveći uspjeh među raznorodnim glazbenim i glazbeno-scenskim događajima u sklopu 53. Splitskog ljeta. Biblijska pripovijest o Juditi inspirirala je Katarinu Livljanić, hrvatsku muzikologinju, pjevačicu i stručnjakinju za srednjovjekovnu glazbu, na osobnu rekonstrukciju ove svevremenske priče i njeno preoblikovanje u suvremeni kazališni kontekst. Zrelošću i puninom svojega umjetničkog nadahnuća duboko je uronila u mistični svijet Marulićeva izvornika oplemenivši ga glazbom iz prebogate riznice dalmatinske i talijanske glagoljaške i gregorijanske glazbene baštine. Potaknuta slušanjem narativnih dalmatinskih napjeva i iščitavanjem srednjovjekovnih hrvatskih prenja, Katarina Livljanić upustila se u nimalo jednostavan i iznimno odgovoran poduhvat pronalaženja glazbene građe srođene s unutarnjom strukturom Marulićeva teksta da bi na tragu tradicije oblikovala novo. Izborom i povezivanjem tekstualnih i glazbenih fragmenata, te vrhunskom vokalnom i scenskom izvedbom u kompaktnoj suigri s vrsnim instrumentalistima Albrechtom Maurerom i Norbertom Rodenkirchenom, Katarina Livljanić potvrdila je snagu svoje stvaralačke imaginacije i znanstveničke predanosti. Ovo kompleksno i nadasve vrijedno glazbeno-scensko ostvarenje rezultat je njenih višegodišnjih pregnuća i jedinstvene prakse povezivanja novih muzikoloških istraživanja s inovativnim interpretacijama. Sve te osobine učinile su uprizorenje Judite Katarine Livljanić ekskluzivnim glazbenim i kulturološkim zbivanjem postavljajući visoku razinu kriterija i izdvajajući se u cjelini ponuđenog glazbenog programa.
 

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije 


Ocjenjivački sud za dramski program koji je radio u sastavu Zoja Odak, glumica, predsjednica žirija, dr Slobodan Prosperov Novak, profesor i Jasen Boko, kazališni kritičar nagradu Judita za najbolje ostvarenje u Dramskom programu 53. Splitskog ljeta dodijelio je:
 
GLUMAČKOM ANSAMBLU PREDSTAVE LIBAR O' LIBRA MARKA UVODIĆA SPLIĆANINA
 
U blijedom dramskom programu Splitskog ljeta kao izrazita scenska vrijednost izdvojila se glumačka igra cjelokupnog dramskog ansambla u novoj adaptaciji Libra Marka Uvodića izvedenoj u stražnjem dvorištu splitskog HNK. Od Ratka Glavine kao oca obitelji, njegovih kćeri u interpretacijama Lane Barić, Jasmine Žiljak i Nives Ivanković, preko Tajane Jovanović, Ksenije Prohaske, Vicka Bilandžića, Roberta Kurbaše, Snježane Sinovčić Šiškov, pa sve do Nenada Srdelića, Nikole Ivoševića, Ilije Zovka, Silvane Stanić i Ante Čede Martinića, taj je ansambl odisao kolektivnim duhom starog Splita i glumačkom sigurnošću koja je cijelu dramu činila uvjerljivom. Ansambl koji je na sceni znao sigurno ploviti po nostalgičnoj kulturnoj baštini grada koja u sukobu s novim vremenom polako gubi svoju urbanost, bio je umjetnički uvjerljiv čak i kad je cijela priča klizila prema patetici. Splitski su glumci i u ovoj interpretaciji još jednom pokazali svoju kvalitetu i dokazali individualnost i u kolektivnoj igri. Stoga, jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda zaslužuju nagradu Judita za najbolje dramsko ostvarenje Splitskog ljeta.
 

2006

52. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije


Larry Zappia

Lary Zappia uspio je Hamleta iz Mrduše Donje Ive Brešana, antologijski komad hrvatske dramatike dvadesetoga stoljeća, transponirati iz komunizma u suvremeno tranzicijsko vrijeme i komprimirati ga u izvedbu koja je grotesknu  tragediju socijalističkih vremena pretvorila u grotesknu komediju otužne današnjice. Hamlet koji je u Hrvatskoj pomogao rušiti komunizam zaživio je tako i u novom vremenu u ovoj suvremenoj i iznimno dinamičnoj interpretaciji, s nizom ujednačenih glumačkih kreacija vođenih sigurnom redateljskom rukom. Riječ je o scenskom čitanju koje podsjeća da protiv primitivizma na ovom prostoru nažalost i dalje nema lijeka.
Umjetnički iznimno uspjela produkcija riječkog HKD teatra tako je potvrdila da nema mrtvih tekstova već samo redatelja nesposobnih da ih revitaliziraju i da se i malim financijskim sredstvima može raditi veliki teatar koji korenspondira sa svojim vremenom.
Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Zoja Odak, glumica, predsjednica: Jakša Fiamengo, novinar; Jasen Boko, dramaturg i kazališni kritičar

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije


Goran Tudor i Ivan Batoš

Gordan Tudor, saksofonist i Ivan Batoš, pijanist ostvarili su najcjelovitiji koncert 52. spliskog ljeta. Snažnim umjetničkim izričajem p(r)obudili su senziblitet svojih brojnih slušatelja i dosegli vrhunac koncertnog programa. Visokom postignuću posebnu ćar daje mladenačka dob uigranog, a vrlo zrelog i stvaralački ponesenog dua. Ne krijemo ponos i ushićenje što su ovogodišnji laureati djeca našega grada ponikla iz bogatog rasadnika umjetničkih talenata što strukture moraju prepoznati i dati priliku njihova daljnjeg umjetničkog življenja upravo ovdje.

Judita - plesna nagrada Slobodne Dalmacije


Magnum

Almira Osmanović, ravnateljica baleta HNK Split, Rami Be’er, koreograf premijere Magnum i Baletni ansambl HNK Split darovali su nemjerljivi prinos 52. Splitskom ljetu začuđujuće uspjelom predstavom koja je okrunila sva zamjetna i plodonosna nastojanja baleta splitskoga kazališta. Umjetnički zanos kojega je Almira Osmanović udahnula mladom i darovitom ansamblu prepoznao se odmah i od početnog impulsa rastao i bujao, vratio brojne ljubitelje baleta u kazalište, ali i stvorio nove, darujući svima nam potrebnu okrijepu optimizmom, radošću i gorećom stvaralačkom energijom. "Magnum" svakako zaslužuje daljnji život na splitskoj pozornici kako bismo i s onim poklonicima baleta koji nisu nazočili njegovoj nadahnutoj ali jedinoj ovoljetnoj izvedbi, dijelili snažne dojmove koje pohranjuje ova u svemu jedinstvena predstava.
Ocjenjivački sud (za glazbeni i plesni program) radio je u sastavu: Tatjana Alajbeg, Ivana Tomić Ferić, Gordan Sladoljev, profesori

2005

51. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije


S
amozatajna a sveprisutna Alma Prica 

"U predstavi koja je obilježila dramski program Splitskog ljeta dominirala je Alma Prica svojom kreacijom Hannah Jelkes... Alma Prica bila je glumački samozatajna i emotivno prigušena, a opet sveprisutna na sceni. Ona je uspravna na socijalnom dnu kojega dijeli s ostalim marginalcima ove drame i spremna na životno odricanje, ali ne i servilnu poniznost. Alma Prica zračila je mirom superiornog ovladavanja svojom ulogom i njezinim kontekstom."

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije


Nemjerljivost prinosa mo Pavla Dešpalja

U dramskom oratoriju kojim je otvoreno 51. Splitsko ljeto prinos maestra Pavla Dešpalja je nemjerljiv. Znalačkim intervencijama u sam izvornik, te studioznom pripremom i ostvarenjem same izvedbe vrijednom je djelu (a njegov je značaj osobit kako za povijest hrvatske glazbe, tako i za grad Split) udahnuo nov život. (...) Maestrovi napori, čiji je rad već godinama vezan i za Split, dio su iznimnog mara u otkrivanju, njegovanju i promicanju hrvatske umjetničke glazbene baštine.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

"Nagradu na području dramskog programa žiri dodjeljuje glumici Almi Prici za osobitu i senzualnu interpretaciju Hannah Jelkes u drami Tennessee Williamsa 'Noć Iguane' u režiji Janusza Kice. Obrazloženje: "Alma Prica je krajnje uvjerljivo i s mjerom interpretirala lik osobe potisnutih osjećaja, dodavši neobičan mir ovome djelu naglašenih tenzija."

Peristil -  nagrada Jutarnjeg lista
za glazbeno scensko ostvarenje

"Nagradu na području glazbeno-plesnog izričaja, žiri Jutarnjeg lista, dodjeljuje plesnoj predstavi Daïssa - istočno od raja uz obrazloženje da su iznimnom dojmu podjednako pridonijeli koreografska imaginacija i svježina Staše Zurovca, kao i zadivljujuća energija i entuzijazam baletnog ansambla splitskog HNK-a."

2004

50. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Zoja Odak - "iznimno bogat spoj 
vanjskoga i unutrašnjega"

Poznata je nesklonost svakog žirija da jednoj osobi dva puta dodjeljuje isto priznanje. No, žiri Slobodne Dalmacije očito nije imao kud: Zoja Odak po drugi put dobitnica je  Judite. Prvu je osvojila za ulogu Irine Arkadine Nikolajeve  u Čehovljevom Galebu 1998. godine, a ovogodišnju za ulogu Antigone, u predstavi Antigona, kraljica u Tebi Tonča Petrasova Marovića, a u režiji Matka Raguža. I to dovoljno govori za sebe.

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

Ivan Repušić -  "zna potaknuti izvođačko 
tijelo na visoke uzlete"

Usprkos ovogodišnjoj premijernoj Normi, i usprkos velikom broju inozemnih solista u glazbenom dijelu programa, glazbenu je Juditu ipak odnio mladi dirigent Ivan Repušić. Njegovo savjesno i studiozno pripremanje lani premijerno postavljenog Nabucca, do te je mjere podiglo predstavu da je ona zaživjela posve novim duhom kojega je Repušić uspješno prenio na cjelukupni ansambl.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Antigona - "izuzetno smišljena i s vrlo 
mnogo ukusa provedena režija"

Antigona, kraljica u Tebi i od strane žirija Jutarnjeg lista primijećena je kao predstava koja je snažno odjeknula i od ostatka produkcije odlijepila se za onaj bitan korak kad golemi trud svih aktera dobije takve obrise da iz predstave isijava duh zajedništva i sabranosti oko ključnih silnica predstave, koje onda lako prelaze i na publiku i na one koji stručno procjenjuju dosege kazališnih činova.

Peristil -  nagrada Jutarnjeg lista
za glazbeno scensko ostvarenje

ScreenSaver - "do savršenstva uigrani ansambl KCDC"

Kad su se 1999. na 45. Splitskom ljetu po prvi put pojavili Rami Be'er i njegov Kibbutz Contemporary Dance Company protutnjali su svojom Aide Memoire poput groma, ostavivši svoje domaćine impresioniranim umjetničkom i tehničkom razinom svoje produkcije. Zato je nagrada njihovom Screensaveru možda i pravedna naknada za činjenicu da su izvedbeno još moćniji, a njihova sinteza glazbe, pokreta i koreografske promišljenosti upravo uzorna.

2003

49. splitsko ljeto

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Ratko Glavina u Machiavellijevoj Mandragoli ostvario je iznimno glumačko ostvarenje 

Ratko Glavina kao Messer Nicia u Machiavellijevoj Mandragoli ostvario je iznimno glumačko ostvarenje kojim je unutar veselih i rugalačkih tonova Machiavellijeve komedije znao pronaći duboku tragiku ljudskog postojanja. Kao naivni Nicia, glavna žrtva svih komediografskih spletki u Mandragoli, Glavina je našao pravu notu naivnosti koja neće biti banalna, ostajući pri tom komediografski zaigran.

Judita - glazbena nagrada Slobodne DalmacijeNi raspjevani zbor premijernog Nabucca
nije uspio impresionirati strogi žiri
Slobodne Dalmacije

"Generalni izostanak impresije u opernom segmentu, kao i distinktivna promišljanja o estetskoj kvaliteti i uistinu zavidnoj razini muziciranja pojedinih glazbenika predstavljenih koncertnim kreacijama, razlogom su neusuglašenosti stavova u pogledu najsveobuhvatnijeg i najcjelovitijeg umjetničkog ostvarenja unutar ponuđenog glazbenog programa, odnosno nedodjeljivanja prestižne nagrade Judita."

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

"Glumački ansambl Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora (Milada Kalezić, Tadej Toš, Pia Zemljič i Peter Boštjančič) pokazao se u sigurnosti i čistoći izvedbe više nego doraslim tekstu Nickyja Silvera, bizarnoj crnoj komediji o disfunkcionalnoj obitelji, a redatelj predstave Samo Strelec rizični je tekst postavio hrabro i inteligentno, bez kompromisa..."

Peristil -  nagrada Jutarnjeg lista
za glazbeno scensko ostvarenje

"Ova je godina označila renesansu baletnoga ansambla splitskoga HNK. Jedina plesna premijera na Splitskome ljetu, triptih sastavljen od jednakovrijednih dijelova - Bogovi nisu ljuti i Daj, daj našega koreografa Staše Zurovca, te Leptira Izraelca Ramija Be'era, tu je transformaciju pokazala na najbolji način, a predani rad i entuzijazam Almire Osmanović... došao je do punoga izraza na Splitskome ljetu."

2002  

48. splitsko ljeto

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

VARDAN MAMIKONIAN - francuski pijanist armenskog podrijetla za glazbeni recital izveden u HNK Split 07. kolovoza 2002. nagrađen je glazbenom nagradom Judita.
Žiri je smatrao da se među raznorodnim glazbenim i glazbeno-scenskim događanjima, taj koncert  izdvojio nadmoćnom glazbenom kvalitetom, postavljajući time razinu kriterija za cjelokupna glazbena događanja vrlo visoko.

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Izrazito usredotočena na zornosti ispunjene gotovo metafizičkom dinamičnošću, predstava IME RUŽE -  nastala prema romanu Umberta Eca, u režiji Matjaža Bergera i izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane -  ocijenjena je kao u cjelini najbolje ostvarenje u dramskom dijelu programa 48. splitskog ljeta. (opširnije)

Peristil - glazbena nagrada Jutarnjeg lista

Mladi ansambl TALICH KOMORNI ORKESTAR iz Češke pod vodstvom izraelskog violinista Shlome Mintza za koncert priređen na 48. splitskom ljetu nagrađen je za iznimno zrelo i stilski dotjerano muziciranje, kako u izvođenju stare, tako i u interpretacijama glazbe 20. stoljeća. (opširnije)

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Za scenografije u premijernim naslovima 48. splitskog ljeta, drami  Roberto Zucco B. M. Koltesa u režiji Ivana Popovskog i operi I. Stravinskog: Oedipus Rex - Simfonija psalama u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem Nikše Bareze, mlada scenografkinja VESNA REŽIĆ - nagrađena je za krecije izrazitog autorskog pečata koje su istodobno posve prikladne duhu spomenutih predstava. (opširnije)

HT
hrvatski telekom

nagrada generalnog pokrovitelja 48. splitskog ljeta

Premijerno postavljajući na 48. splitskom ljetu čuveni Koltesov tekst ROBERTO ZUCCO, redatelj IVAN POPOVSKI svojim je osebujnim  i snažnim rukopisom ostvario polifonu sliku iščašene suvremenosti - istovremeno lirski lijepe i zločinački okrutne, što je cjelokupnom glumačkom ansamblu dalo priliku za nadahnute kreacije. (opširnije)

2001   

47. splitsko ljeto

 

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

IVICA ČIKEŠ - bas, pjevačko ime u usponu i na hrvatskim pozornicama i izvan njih, za ostvarenu naslovnu ulogu u hrvatskoj praizvedbi Verdijeve opere 'Attila' na 47. splitskom ljetu (dirigent: Nikša Bareza; redatelj: Ozren Prohić - 14. 07. 2001.) i basovsku solističku dionicu u Verdijevu 'Requiemu' (dirigent: Nikša Bareza - 29. 07. 2001.) polučio je sve pohvale kritike i glazbenu nagradu Judita. 

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Visoka razina umjetničke produkcije SLOVENSKOG MLADINSKOG GLEDALIŠČA došla je do punog izražaja i u njihovom gostovanju na 47. splitskom ljetu s predstavom TRI SESTRE Antona Pavloviča Čehova, Za nadahnutu izvedbu u Podrumima Dioklecijanove palače cjelokupni dramski ansambl SMG-a i redatelj Tomi Janežič nagrađeni su dramskom Juditom.

Peristil - glazbena nagrada Jutarnjeg lista

Osebujna interpretativna snaga i tehnički virtuozitet pijanista NIKICE LESIĆA nailaze na nepodijeljena priznanja publike i kritike, a mladi pijanist svojim je klavirskim recitalom glazbe 20. stoljeća u
Vestibulu na Peristilu, skrenuo na sebe pažnju kao na glazbenog posvećenika koji i kroz labirinte najzamršenijih partitura prohodi s iznimnom lakoćom, a nju očigledno crpi iz same unutrašnje biti glazbe, a ne tek u pukoj potrazi za vanjskim efektom.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Smjelo redateljsko posezanje Ivice Buljana za Senecinim EDIPOM, iznimno uspjelo ambijentalno lociranje projekta i  međusobno snažno prožimanje dramskih i glazbenih motiva u realizaciji predstave, učinili su da ona bude visoko vrednovana ne samo na 47. splitskom ljetu kad se praizvedbeno pojavila nego i na brojnim međunarodnim festivalima na kojima je kasnije prikazivana.

2000   

46. splitsko ljeto

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

Hrvatska nije velika zemlja, ali je zemlja bogate glazbene tradicije. Ipak, kad se dogodi tako sretan spoj koji uvažava brojne povijesne glazbene slojeve nacionalnog naslijeđa i suvereno vladanje modernim glazbenim tokovima kakav se  dogodio u skladanju JUDITE Frane Paraća - onda se s punim pravom može reći da je jedan narod dobio svoju novu nacionalnu operu, koja je na praizvedbi  14. 07. 2000. pobrala tek prve u nizu nagrada koje su uslijedile. Vrhunsku izvedbu ansambl HNK Split ostvario je pod vodstvom dirigenta Nikše Bareze i redatelja Petra Selema.

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Po tko zna koji put u autorskom radu prepunom nagrada i priznanja, dogodilo se da je ZORAN MIHANOVIĆ - dizajner svjetla, prepoznat kao autor koji uvijek daje više nego što se od njega traži, ili više nego što je uopće moguće očekivati. No, igra boja i svjetla u funkciji dramaturgije na premijeri Sofoklove ANTIGONE u režiji Paola Magellija, ocijenjena je kao samo još jedan u nizu blistavih radova ovog samozatajnog umjetnika.

Peristil - glazbena nagrada Jutarnjeg lista

FRANO PARAĆ - suviše je poznat suvremeni hrvatski skladatelj, da bi bilo kakva nagrađivanja bitno mijenjala sliku o njegovoj važnosti i značenju za hrvatsku glazbu u posljednjim desetljećima dvadesetoga stoljeća. No, svejedno je partitura Judite zahvaljujući iznimno snažnim i zvučnim i dramskim slikama, bila tako jakim poticajem cijelom izvođačkom ansamblu i autorskom timu da je prave ovacije doživjela ne samo na praizvedbi u Splitu nego i godinu kasnije na Zagrebačkom biennaleu.

Peristil - dramska nagrada Jutarnjeg lista

Od časa kad su nastale kao dramski tekst FILIPA ŠOVAGOVIĆA, za PTIČICE nije bilo dileme. Sve se u toj predstavi posložilo tako da je rijetko koji njezin akter nakon prvonagrađenog Šovagovića na Splitskom ljetu 2000. godine ostao bez nekog priznanja. No, nesumnjivo najviše zaslužila ih je sama predstava u režiji Paola Magellija. Jer, ona je pobjeđivala i gostovala na nekoliko nacionalnih i međunarodnih festivala, prevedena je i izvođena na nekoliko jezika i 2003. godine još uvijek se nalazi na repertoaru Splitskog ljeta kao kultna predstava HNK Split.

1999   

45. splitsko ljeto

 

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

Mezzosopranistica ZLATOMIRA NIKOLOVA - bugarska pjevačica stalno prisutna na scenama Slovenije, Francuske, Njemačke... već dulje od desetljeća na Peristilu oduševljava ulogama Amneris u Aidi ili Fenene u Nabuccu, a glazbenu Juditu zaslužila je u svom jubilarnom, desetom pojavljivanju na 45. Splitskom ljetu pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića i u režiji Petra Selema

Judita - dramska nagrada Slobodne Dalmacije

Slovensko Mladinsko Gledališče iz Ljubljane gotovo da možemo smatrati ansamblom ili teatrom "pretplaćenim" na nagrade na "Splitskom ljetu". 1999. godine dramsku Juditu oni su na 45. splitskom ljetu odnijeli za predstavu ZADATAK (NALOGA) u režiji Eduarda Milera, kao što su je 2001. izborili za Čehovljeve Tri sestre ili 2002. za IME RUŽE. Očito je, dakle, da tu nije riječ ni o kakvom trenutnom spoju sretnih okolnosti, nego o takvoj produkcijskoj razini SMG-a, koja stalno iznova dobiva zasluženu pozornost.

1998   

44. splitsko ljeto

Judita - glazbena nagrada Slobodne Dalmacije

SEVILJSKI BRIJAČ G. Rossinija, već redateljskim izborom Želimira Oreškovića rijetko korištenog prostora Severove ulice osigurala je sebi vizualnu atraktivnost, ali je najviši domet dostigla isticanjem zavodljive maštovitosti glazbenog idioma, za što glavne zasluge pripadaju dirigentu Nikši Barezi. Upravo to je i presudilo da je predstava ocijenjena najuspješnijim glazbenim događajem 44. splitskog ljeta.