O FESTIVALU

PROGRAM  

NAGRADE

NOVOSTI 

ULAZNICE

SPONZORI

ABOUT FESTIVAL

PROGRAMME

AWARDS

NEWS 

TICKETS

SPONSORS

 

Glazbeno-scenski program Muzikološki krug velikih naslova


Uz obnovljenu Aidu s Olgom Romanko, te Nabucca kojim dirigira Gergely Kesselyak, u premijernome Don Giovanniju Donna Annu pjevat će sopranisitica Riikka Hakola

U lepezi brojnih ljetnih festivala upravo je opera splitska specifičnost. Premijerno postavljajući Mozartovu operu Don Giovanni, koja se u Splitu nije čula od kasnih sedamdesetih, dostojanstveno se pridružujemo proslavi 250-te godišnjice maestrovog rođenja. Uz reprize, Verdijevog Nabucca na Peristilu i premijernu obnovu Aide u Trogiru u Tvrđavi Kamerlengo, zatvaramo muzikološki krug velikih naslova. U koncertnom programu oslonac su dva slavljenika, jedan od najvećih skladatelja svih vremena - Mozart i vjerojatno najveći hrvatski skladatelj dvadesetoga stoljeća - Papandopulo.

Dramski program  Komedije i tragedije u glumačkim torbama

 
Najboljoj prošlogodišnjoj dramskoj predstavi po ocjeni Hrvatskog glumišta, Williamsovoj Noći iguane, 52. splitsko ljeto pridružit će i premijere Boccaccia, Benetovića i Stopparda uz još šest dramskih gostovanja drugih kazališta

Kazalište je godinama opstajalo zahvaljujući putujućim družinama, glumcima koji su svoje predstave nosili na kolima nudeći puku ono što je htio gledati. Nosili su u svojim torbama i komedije i tragedije, miješali žanrove, izmišljali nove, vadili ih kao kockari iz rukava, nastojeći puku pogoditi ukus. Upravo takva glumačka kola dovodimo na pozornice Splitskog ljeta. Glumac kao igrač, manipulator, plesač na žici između onog što bi htio biti i onog što od njega traži publika; čovjek u vječnoj potrazi za novom Renesansom, za oslobođenjem, takav će glumac biti u centru naše istraživačke pažnje.

Plesni program   Klasičan i moderan plesni izričaj


Moćan Rami Be'erov koreografski rukopis već je godinama zaštitni znak Splitskog ljeta, no ne smije se zaboraviti 
ni na gostovanja Letonskog nacionalnog baleta iz Rige, Baletne škole Leonida Jakobsona iz Sankt Peterburga,
pa ni
CityDance Ensemblea iz Washingtona 

U koreografiji svjetski poznatog izraelskog baletnog umjetnika Rami Be'era čije su koreografije u pravilu prava autorska remek djela, Magnum će izvesti baletni ansambl HNK Split, koji posljednjih godina bilježi stalan kreativni uspon uz gostovanja na brojnim svjetskim meridijanima.
Prisutnost na Splitskom ljetu baletnih umjetnika iz SAD-a, Rusije, Latvije... podiže dodatno visoku umjetničku razinu plesnog dijela programa i potcrtava festivalsku otvorenost prema klasičnom i modernom plesnom izričaju kao još jednu posebnost Splitskog ljeta.

Posebni program  Izložbe / Filmovi / Promocije / Fotografija / Recitali

 
Stephan Lupino / Matko Biljak / Joško Ševo / Jakov Sedlar / Ivo Pervan / Gordan Matović / Arsen Dedić

Bogat posebni program iz godine u godinu postaje sve intrigantnijim segmentom Festivala. U sklopu 52. splitskog ljeta slikarske će izložbe imati Tamar Hirschl, Vlasta Knezović,  i Marin Topić. Tematskim fotografskim ciklusima predstavit će se Stephan Lupino, Ivo Pervan i Matko Biljak, a tri recitala s dramskim, poetskim i glazbenim elementima ostvarit će autori Drago Štambuk, Joško Ševo te Goran Matović i Arsen Dedić. Jakov Sedlar imat će svjetsku praizvedbu dokumentarnog filma o Yudith Arnon, utemeljiteljici Kibutz Contemporary Dance Company i ikoni suvremene izraelske plesne scene, a sam grad Split splitskoj ljetnoj manifestaciji pridružit će se i svojom proslavom Noći Dioklecijana u organizaciji Turističke zajednice grada Splita.